Най-малко 40 души са загинали при наводнения в района на Хималаите в Индия, съобщава Sky News, като се позовава на официални лица.

Наводнението започна в сряда, когато водите на ледниковото езеро Южен Лонак пробиха бента на водноелектрическа централа.

Това предизвика внезапни наводнения в планинския щат Сиким в Североизточна Индия, засягайки градове и села по поречието на река Тиста в долината Лачен.

Близо 22 000 души са засегнати, като близо 100 души, включително 22 войници, все още се водят за изчезнали.

Властите в Сиким определиха броя на загиналите в четвъртък на 18, докато в съседния щат Западен Бенгал бяха открити други 22 тела надолу по течението.

Бяха създадени лагери за подпомагане на жителите, докато индийската армия заяви, че планира да евакуира близо 1500 блокирани туристи от региона с помощта на хеликоптери.

Единадесет моста бяха отнесени от наводненията, които също удариха тръбопроводи и повредиха или унищожиха повече от 270 къщи в четири района.

Кабинетът на премиера Нарендра Моди заяви, че правителството ще подкрепи щатските власти след наводненията.

Водите на езерото Южен Лонак се покачват през последните години, тъй като затоплящият се климат топи ледниците, които го захранват.

Смята се, че пробивът на язовирната стена в сряда е предизвикан от внезапни, много обилни дъждове, въпреки че властите все още не са потвърдили причината.

Пориви на облаци се случват, когато в рамките на 10 квадратни километра в рамките на един час паднат повече от 10 см валежи.

Въпреки че е често срещано явление в хималайските региони, експертите са разтревожени от увеличаването на екстремните метеорологични явления в района.

Наводнението в района на Сиким е последното, което удари североизточна Индия в годината на необичайно силни мусонни дъждове.

Десетки загинаха при внезапни наводнения и свлачища през август в близкия щат Химачал Прадеш.

Рекордните дъждове през юли убиха повече от 100 души за две седмици в Северна Индия, когато пропаднаха пътища и се срутиха къщи.