Израелските отбранителни сили са установиха, че най-малко 3000 бойци от палестинската групировка ХАМАС са участвали в атаката от 7 октомври, съобщава англоезичното издание The Times of Israel.

Според оценка на военните на еврейската държава, базирана на разузнавателна информация, получена по време на разпита на заловени бойци, сутринта на 7 октомври около 3000 бойци на ХАМАС са проникнали в Израел. Броят им е значително по-голям от първоначалните оценки. Преди това военните изчисляваха, че приблизително 1500 до 2000 екстремисти са участвали в нападението, при което загинаха над 1400 души, по-голямата част от които цивилни. ХАМАС взеха и най-малко 245 заложници.

Израелските отбранителни сили подчертават, че през първите два дни на боевете са ликвидирали около 1000 бойци на територията на страната и са заловили около 200. Все още има много тела на бойци в граничната зона, военните възнамеряват да ги съберат и преброят, когато това стане възможно, без да се застрашава живота на войниците.

Шин Бет и разузнавателната служба Мосад са създали център за специални операции, който има за задача да проследи и унищожи всички бойци на ХАМАС, участващи в атаки на израелска територия.