Най-малко 22 души, включително 3 деца, са загинали в резултат на обстрела на Белгород от украинските въоръжени сили. 109 души са ранени, съобщава губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков. Както уточнява Министерството на отбраната на Русия, ударът е нанесен от две ракети "Олша" в касетъчен вариант, както и чешки снаряди за РСЗО "Вампир". Повечето от тях са прехванати, иначе последствията са щели да бъдат по-тежки.

Руската федерация поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с нападението над Белгород.

Атаките срещу Белгородска област продължават от петък вечерта.

ТАСС събра основна информация за случилото се:

Дневен удар

Украинските въоръжени сили нанесоха удари с две ракети "Вилха" с касетъчни боеприпаси, както и чешки ракети "Вампир", съобщава руското министерство на отбраната.

И двете ракети, и повечето снаряди за РСЗО са прихванати. Белгород е ударен от части от боеприпаси. Ако ударът е бил директен, последствията щяха да бъдат "неизмеримо по-тежки", уточниха от военното ведомство.

В резултат на това загинаха 22 души. 109 души са ранени, 25 от тях се подготвят за транспортиране до федерални клиники.

По предварителни руски данни са нанесени щети само на цивилни обекти, като са регистрирани попадения в жилищния сектор. Руското министерство на извънредните ситуации регистрира 10 пожара, всички те вече са потушени. Констатирани са щети в 30 жилищни блока, 344 апартамента и 3 частни домакинства.

На всички пострадали са предложени места за временно настаняване, но хората решиха да останат в домовете си.

Реакцията на Москва

Русия е поискала заседание на Съвета за сигурност на ООН за обстрела на Белгород, съобщи първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски.

Руското външно министерство твърди за участието на консултанти от САЩ и Великобритания в организирането на терористичната атака на въоръжените сили на Украйна.

Руският президент Владимир Путин е бил информиран за атаката срещу Белгород, съобщи прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.

Следственият комитет на Руската федерация образува наказателно дело по три члена, а служители от централния апарат на ведомството също са изпратени в Белгород от името на ръководителя на Следствения комитет Александър Бастрикин.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев свърза атаката срещу Белгород с безсилието на украинските въоръжени сили да променят нещо на фронта. Той отбеляза, че руската страна няма да отговори със същите методи.

Комисарят по правата на човека в Руската федерация Татяна Москалкова поиска международните органи да осъдят нападението срещу Белгород.

Офисът на генералния секретар на ООН заяви, че атаките срещу цивилни нарушават международното хуманитарно право.

Кметът на Магадан Юрий Гришан отмени новогодишните събития в града.

Нощен обстрел

В резултат на обстрела в събота вечерта един човек е убит, а четирима са ранени, включително дете.

13 ракети са унищожени от руската противовъздушна отбрана над Белгородска област, съобщи руското министерство на отбраната.

Следственият комитет на Руската федерация разследва обстрела и ще идентифицира всички замесени, съобщиха за ТАСС от Следствения комитет.

Повредени са 61 сгради в Белгород, включително 55 частни къщи, една жилищна сграда, две стопански постройки и три социални обекта (включително частна детска градина и футболна арена). Освен това са пострадали 27 автомобила, а в пет района са повредени водопроводи и газопроводи.

В петък вечерта украинските въоръжени сили нанесоха удари с артилерия, минохвъргачки и гранатомети по Журавлевка, Лозовая Рудка, Старое, Уразов, както и по села в градските райони Грайворонски и Шебекински на Белгородска област.