Най-малко 17 ученици са загинали след пожар в училищно общежитие в Кения, предава Sky News.

Полицията съобщава, че броят на загиналите може да нарасне, като добавя, че най-малко 13 ученици са получили сериозни изгаряния.

Причината за пожара в четвъртък вечерта в началното училище "Хилсайд Ендараша" в окръг Найери се разследва, посочва говорител на полицията.

В публикация в X президентът Уилям Руто призовава властите "да разследват задълбочено този ужасяващ инцидент" и да потърсят отговорност от виновните.

Училището е отцепено, съобщава Кенийският червен кръст в X, като добавя, че предоставя "услуги за психосоциална подкрепа" на засегнатите от "трагичния инцидент с пожара".

Огънят е изгорил учениците до неузнаваемост, съобщи по-рано телевизия Citizen Television.

AFP цитира полицията, според която пожарът е започнал около полунощ, като пламъците са обхванали общежитието, докато учениците са спели.

Заместникът на президента, Ригати Гачагуа, призова училищните администратори да гарантират, че се спазват препоръчаните от Министерството на образованието насоки за безопасност в училищата-интернати.

Училищните пожари са често срещано явление в кенийските училища-интернати, в които много ученици остават, защото родителите смятат, че това им дава повече време за учене без дълги пътувания.

Някои пожари са предизвикани от ученици по време на протести срещу натоварването или условията на живот. През 2017 г. 10 ученици загинаха при пожар в училище в столицата Найроби.

През 2001 г. 58 ученици загинаха при пожар в общежитие на средно училище "Кянгули" край Найроби.