Политическите анализатори определят предстоящите избори в Мексико, като "исторически". Президентският пост в страната може да бъде зает за първи път от жена - Клаудия Шейнбаум. От дуга страна това са "най-кървавите избори в Мексико", тъй като 37 политици, кандидати за различни постове са били убити, пишат Reuters и CNN.

Броят на убийствата на политици, участващи в изборите в Мексико, които ще се проведат утре (2 юни), достигна рекорд и се увеличи до 37, след като е убит кандидат на местните избори в централния мексикански щат Пуебла Хосе Алфредо Кабрера на 29 май. Това са съобщили от държавната прокуратура, предава Reuters.

Насилието не е спряло дори след официалното приключване на кампаниите, тази седмица са убити двама кандидати за кметове.

На 29 май Хосе Алфредо Кабрера, кандидат за кмет на Коюка де Бенитес, Гереро, е застрелян, докато върви към трибуната, за да произнесе заключителната си реч по време на кампанията. На 28 май Рикардо Аризменди, кандидат за кмет на Куаутла, Морелос, е прострелян пет пъти в главата, докато е в офиса си. Не са извършени арести за нито една от двете стрелби.

Според данните, събрани от обществената организация Votar Entre Balas, 73 % от политиците, пострадали от насилствени нападения, са кандидати, които са се кандидатирали на местно ниво.

През 2024 г. са извършени 339 нападения срещу политици, които включват заплахи, убийства, отвличания, опити за убийства, въоръжени нападения.

По-голямата част от смъртните случаи, свързани с изборния процес през тази година, са настъпили в южния щат Чиапас, където на 17 май шестима души са убити по време на предизборен митинг на кандидата за кмет Лусеро Лопес Маза в Ла Конкордия. Лопес Маза е една от жертвите.

На 2 юни мексиканците ще гласуват за следващия си президент в историческа надпревара, в която за първи път жена може да заеме висшия пост. Клаудия Шейнбаум може да бъде следващият президент на Мексико, според социологическите проучвания.

Освен за президентския пост, се провеждат избори и за над 20 000 длъжности и има около 70 000 кандидати, които се борят за тях, включително 128 места в Сената и 500 депутатски места, кметския пост в Мексико сити, губернаторските постове в Чиапас, Гуанахуато, Халиско, Морелос, Пуебла, Табаско, Веракрус и Юкатан.