Германия е в плен на големи смущения в пътуванията, пише NBC News. Тридневна национална стачка, свикана от машинистите от сряда до петък вечерта, допринесе за хаоса при пътуванията в най-голямата икономика в Европа, която вече се разклащаше от продължаващите протести на фермерите.

Напускането на синдиката на машинистите GDL доведе до почти пълно спиране на железопътния транспорт в Германия, като националният железопътен оператор Deutsche Bahn изпълнява само съкратено разписание за извънредни ситуации за пътуващите.

Междувременно ръководителят на асоциацията на германските фермери DBV в сряда обеща да засили протестите, които започнаха по-рано тази седмица, когато стотици трактори и камиони бяха паркирани до Бранденбургската врата в Берлин.

В сцени, по-познати от съседна Франция, фермерите в Германия блокират пътища и магистрали с колони от трактори и маршируват през големите градове в опит да притиснат правителството да отмени всички планове за намаляване на субсидиите за фермерите.

"Наистина все повече прилича на обща стачка. Не сме имали обща стачка в Германия от 1906 г.“, казва Карстен Никел, заместник-директор по изследванията в консултантската фирма Teneo, пред Squawk Box Europe на CNBC в четвъртък.

"Това е ново в Германия. Това съгласувано действие и нивото на политическо насилие... министърът на икономиката избегна на косъм, да кажем, физически сблъсъци с наистина ядосана тълпа от протестиращи миналия уикенд. Това са сцени, които не сме виждали в Германия преди“, казва Никел.

"Очевидно навлизаме в решаваща изборна година, нали? Три регионални избори и вот за Европейски парламент, така че не мисля, че това наистина вещае нещо добро“, добави той.

В знак за повишеното политическо напрежение около бюджетната криза германският министър на икономиката Робърт Хабек беше блокиран да слезе от ферибот на връщане от частна ваканция миналата седмица.

Твърди се, че около 300 фермери са блокирали акостирането на ферибота в северната част на страната, съобщи германският телевизионен оператор Deusteche Welle на 5 януари в протест, който беше осъден от законодателите и селскостопанската лобистка група DBV.

Какво се случва в Германия?

Коалиционното правителство на Германия, водено от канцлера Олаф Шолц, се опита да пренасочи десетки милиарди евро неизползвани пандемични фондове, за да трансформира икономиката и да се справи с климатичната криза. Бюджетните планове обаче бяха объркани през ноември, когато беше решено, че преразпределението на спешните средства е противоконституционно.

Оттогава правителството се отказа от някои от плановете си за селскостопанския сектор, като каза миналата седмица, че освобождаването от данъци за селскостопански превозни средства ще продължи и субсидиите за гориво ще бъдат постепенно премахнати, вместо да бъдат напълно премахнати скоро.

Германската асоциация на селскостопанските производители заяви, че тези стъпки не стигат достатъчно далеч и обеща да продължи с протестите.

"Имаше тази присъда на конституционния съд [през ноември]. Правителството отговори с поредица от съкращения, наред с други неща, на тези селскостопански субсидии и изглежда това е нещото, което е предизвикало тези протести“, казва Никел.

"Интересното е, че правителството още през декември реагира и отхвърли някои предложения за по-ранни земеделски съкращения“, продължи той.

"Така че, мисля, че има и елемент, при който тези фермери потенциално имат идеята, че "е, ако продължим да настояваме, може би останалите неща също ще бъдат отменени“ и това в крайна сметка се дължи на правителство, което е политически, а също и по отношение на стила и комуникацията вътрешно много разделена“.

Попитан на редовна пресконференция в сряда дали може да има някакво по-нататъшно развитие по отношение на исканията на фермерите за съкращаване на субсидиите, правителственият говорител Щефен Хебестрейт отговори: "Не виждам как ще се огънем там“, според превод на Google.