Саудитска Арабия е готова да се откаже от неофициалната цена на петрола от 100 долара за барел на фона на подготовката за увеличаване на производството от 1 декември. Арабското кралство изглежда се примири с очаквания спад на цените на петрола, отбелязват в редакцията на британския вестник The Financial Times.

Най-големият износител на петрол в света първоначално планираше да увеличи производството от началото на октомври, но двумесечното забавяне предизвика различни спекулации. В същото време цената на петрола Brent падна за кратко под 70 долара за барел по-рано този месец, достигайки най-ниското си ниво от декември 2021 година насам.

Въпреки това в Рияд възнамеряват да възобновят производството, както е планирано на 1 декември, дори ако това ще доведе до продължителен период на по-ниски цени на суровината.

Промяната в позицията е сериозна за страната, която заедно с други членове на ОПЕК+ многократно намаляваше производството година в опит да се поддържат цените високи.

Цените на суровия петрол Brent бяха средно 99 долара за барел през 2022 година, най-високите от осем години, тъй като последиците от войната в Украйна разтревожиха пазарите, но оттогава намаляха. Увеличеното предлагане от производители извън ОПЕК, особено САЩ, и слабото търсене в Китай намалиха въздействието на мярката с течение на времето.

Саудитска Арабия се нуждае от цена на петрола от около 100 долара за барел, за да балансира бюджета си, тъй като престолонаследникът принц Мохамед бин Салман се стреми да финансира поредица от мегапроекти в основата на амбициозна програма за икономически реформи, според МВФ.

Кралството обаче реши, че не иска да продължи да губи пазарен дял в полза на други производители. Страната също така вярва, че има достатъчно алтернативни възможности за финансиране, за да оцелее в периода на падащи цени на петрола.

Отбелязва се, че Саудитска Арабия пое повечето съкращения на ОПЕК+, намалявайки производството с два милиона барела на ден през последните две години - повече от една трета от общите съкращения на организацията.

В момента кралството произвежда 8,9 милиона барела на ден, най-ниското ниво от 2011 година насам. Съгласно плана за отложено съкращаване на производството, Саудитска Арабия ще увеличи добива с 83 000 барела на ден, започвайки от декември, като повиши производството с общо един милион барела на ден до декември 2025 година.