Русия въведе режим на "антитерористична операция" в Брянска, Белгородска и Курска област поради нарушаване на границата и опит за дестабилизация, посочват в съобщение от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

В съобщението се посочва, че "режимът" е въведен поради "опит за дестабилизиране на обстановката в редица руски региони", за който се твърди, че е направен от украинската армия, за да се "гарантира безопасността на гражданите" и да се "спрат заплахите от терористични актове".

Общата площ, върху която е въведен "режимът", е 91 800 кв. км. По отношение на населението този режим обхващаше около 4 милиона души, живеещи в трите региона.

Режимът на "антитерористична операция" позволява на руските военни и правоприлагащи органи да упражняват широки правомощия, включително да проверяват документите на гражданите и да ограничават движението в "зоната на антитерористичната операция".

Решението за въвеждане и прекратяване на режима се взема от ръководителя на руската ФСБ, както се е случвало в миналото по време на Втората чеченска война, както и през различни години в други части на Русия.

Въвеждането на режима се случва 4 дни след пробива на границата в Русия. Това е един от най-големите "режими на АТО" по отношение на площта и обхванатото население.