Най-големият в света айсберг A23a скоро ще достигне морето Скотия и може да изчезне.

Учени казват, че в средата на ноември той е бил изхвърлен в чиста вода в Южния океан. Вероятно скоро ще спре да съществува или ще остане в кръговратната система Уедъл и ще се носи още няколко години.

Според експерти айсбергът ще бъде подхванат от океанските течения, идващи от пролива Брансфийлд на изток. След това A23a ще пътува покрай Южните Оркнейски острови, преди да бъде изнесен в Скотско море. При този сценарий той ще изчезне доста бързо под въздействието на вятър, вълни и топли океански води.

От института уточниха, че през изминалата антарктическа зима айсбергът е изминал 2070 километра. Това съответства на разстоянието от София до Лондон. По време на дрейфа A23a не претърпя съществени загуби в площ - тя е около 4170 квадратни километра.

Историята на един от най-гигантските айсберги започва през септември 1986 г., когато външният ръб на шелфовия лед Филхнер се отчупи. Повече от 30 години A23a беше заседнал в централното море на Уедел. През пролетта на 2023 г., когато в Антарктика беше зима, айсбергът започна активно да се движи към ръба на леда.