Един от най-големите производители на оръжие в Европа Rheinmetall (Германия) и италианската компания Leonardo създават съвместно производство на танкове. Оперативният център ще бъде в Ла Специя в Северна Италия, където Leonardo вече има завод. Сега партньорите чакат официално разрешение от властите до началото на 2025 г., пише Taggesschau.

Отбелязва се, че съвместното предприятие ще има двуцифрени милиарди продажби. Първоначално продажбите ще бъдат насочени към поръчки за бронирани машини от италианската армия.

"Основната цел на съвместното предприятие е индустриалното развитие и по-нататъшното пускане на пазара на новия италиански основен боен танк (MBT) и новата платформа Lynx“, подчертават компаниите.

Изданието допълва, че новите системи ще бъдат създадени на базата на танка Panther на Rheinmetall и бойната машина на пехотата Lynx, които Leonardo ще допълни със своите технологии. Те също така планират да създадат противовъздушни, разузнавателни и противотанкови версии на машината.

"Партньорите разчитат и на широки възможности за продажба на съвместни продукти на международните пазари, които трябва да бъдат направени в края на годината или през първото тримесечие на 2025 г. Говорим за 20-25 млрд. евро“, подчерта генералният директор на Rheinmetall Армин Папергер през август.

Според него двете компании ще разработят нова тежка категория в европейското танкостроене.

"Това е значителна стъпка към създаването на европейска отбранителна система“, коментира изпълнителният директор на Leonardo Роберто Чинголани.

Той добави, че войната в Украйна е повратна точка за западните оръжейни компании като Rheinmetall. Чинголани също смята, че развитието на тази област е необходимо за укрепване на Бундесвера, войските на НАТО и Украйна.