Италианските власти планират да пуснат в експлоатация най-дългия висящ мост в света до началото на 2030 г., който ще свързва остров Сицилия с континента.

Както пише Euronews Travel строителството е планирано да започне в края на тази година, въпреки че всъщност този изключително амбициозен инженерен проект е в предварителни етапи на развитие от десетилетия (а самата идея е заложена по време на Римската империя). Проектът беше изоставен през 2013 г., но дясното правителство на Италия, водено от Джорджия Мелони, избрано през 2022 г., обяви, че иска да съживи плановете за моста. В същото време премиерът заяви, че ще поиска от ЕС да помогне за финансирането на този многомилиарден проект.

През октомври 2024 г. строителната компания Società Stretto di Messina и Изпълнителната агенция за климата, инфраструктурата и околната среда на Европейската комисия най-накрая подписаха ново предложение за финансиране. Съгласно споразумението ЕС ще покрие 50 процента от разходите за проектиране на железопътната инфраструктура, възлизащи на около 25 милиона евро.

Очаква се мостът да свърже сицилианския град Месина с региона на Калабрия на континента чрез нови железопътни и пътни връзки. Той ще има централен участък от повече от 3 км, което го прави най-дългият висящ мост в света. Общата стойност на структурата се оценява на 4,6 милиарда евро.

Поддръжниците казват, че новият мост ще позволи на товарните кораби, пристигащи през Суецкия канал, да прехвърлят стоките си на влакове в Сицилия, което от своя страна ще ускори доставката им до северната част на страната, спестявайки пари за дълги морски пътувания.

Железопътните и пътните връзки също са предназначени да облекчат натиска върху претъпканите фериботни услуги, превозващи автомобили, камиони и влакове през Месинския пролив.

На свой ред критиците на идеята твърдят, че гигантският мост би бил загуба на обществени средства и рисковано начинание в активна сеизмична зона. Еколозите също предупреждават за рискове за местните екосистеми и естетически щети върху ландшафта.

В момента от континентална Италия до остров Сицилия може да се стигне със самолет, воден транспорт или влак, който се транспортира с ферибот.