Гърция и други оператори в балканските страни търсят алтернатива на газотранспортния коридор Юг-Север (т.нар. вертикален коридор), който може значително да отстъпва на по-евтините доставки на руски природен газ през Турция, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Naftemporiki.

Вертикалният коридор предвижда доставки на газ в размер на 10 милиарда кубически метра годишно от Гърция към Словакия и Украйна. Планът на проекта е резултат от по-всеобхватна европейска стратегия за отказ от руския газ, който тече в Европа през Турция. Както отбелязва изданието, сега цената на руския газ е с 8-10 евро под средната цена на този на европейския пазар.

Операторите на газови системи в България, Унгария, Гърция, Молдова, Словакия, Румъния и Украйна са направили "пазарен тест“ на коридора, но той е показал "изключително разочароващи резултати“. Вестникът пише, че в бъдеще "вертикалният коридор“ може да бъде изправен пред "преждевременна смърт“. В тази връзка е взето решено да се търсят алтернативни методи за доставка на газ. Операторите ще обсъдят "следващите стъпки“ за газовия коридор на среща в Атина през септември.

Вестникът подчертава, че основният въпрос на предстоящата среща ще бъде проблемът с финансирането. По-рано подкрепа за проекта изразиха Брюксел и Вашингтон, които се очаква да осигурят средства за реализирането на алтернативен маршрут.

На 16 юли германският вестник Das Handelsblatt съобщи, че гръцките власти всъщност са се отказали от плановете за изграждане на няколко терминала за получаване на втечнен природен газ (ВПГ), с който републиката щеше да снабдява балканските страни, Украйна и Молдова. Основният фактор, довел до намаляване на ролята на ВПГ, е доставката на по-евтин руски природен газ. Въпреки факта, че през 2022 година Гърция намали вноса от Руската федерация, сега делът му продължава да расте, през май той представляваше 64,1% от целия газ, внесен в страната.