Руският антивоенен кандидат за президент Борис Надеждин е заявил, че ще обжалва пред Върховния съд, след като Централната избирателна комисия в Русия му забрани от се яви на президентските избори през март, пише Reuters.

По-рано руската избирателна комисия съобщи , че е открила пропуски в подписите, събрани от Надеждин и съмишлениците му в подкрепа на кандидатурата му, и че някои от тях са на починали хора.

На среща в централата в Москва служителите на комисията са заявили, че това  означава, че 60-годишният Надеждин не е успял да събере 100 000 заверени подписа, необходими, за да стане кандидат, и следователно не може да участва в изборите.

Надеждин е съобщил в официалния си канал в Telegram, че не е съгласен с решението на ЦИК и ще го оспори във Върховния съд на Русия.

"Събрах повече от 200 000 подписа в цяла Русия. Проведохме събирането открито и честно - опашките в нашия щаб и събирателни пунктове бяха наблюдавани от целия свят", пише Надеждин.

"Да участвам в президентските избори през 2024 г. е най-важното политическо решение в живота ми. Не се отказвам от намеренията си."

Той призова поддръжниците си да запазят вярата си, въпреки това, което изглежда необратим неуспех в една силно контролирана политическа система, пише британската медия.