Повече от 800 официални лица в Съединените щати, Обединеното кралство и Европейския съюз публикуваха публично писмо на несъгласие в петък срещу подкрепата на техните правителства за Израел във войната му в Газа, пише The New York Times.

Писмото е първият случай на официални лица в съюзническите страни, които се събират, за да критикуват открито своите правителства за войната, казват настоящи и бивши служители, които организират или подкрепят усилията.

Длъжностните лица настояват, че е техен дълг като държавни служители да помогнат за подобряване на политиката и да работят в интерес на своите държави и че те говорят, защото вярват, че техните правителства трябва да променят посоката на войната. Подписалите казват, че са изразили загриженост по вътрешни канали, но са били игнорирани.

"Настоящите политики на нашите правителства отслабват тяхната морална позиция и подкопават способността им да отстояват свободата, справедливостта и човешките права в световен мащаб“, се казва в писмото, според копие, получено в четвъртък от The New York Times. В него се добавя, че "съществува голям риск политиките на нашите правителства да допринасят за тежки нарушения на международното хуманитарно право, военни престъпления и дори етническо прочистване или геноцид“.