В понеделник, 26 август, руските сили са предприели масирана атака срещу Украйна. Киевската градска военна администрация е съобщила, че въздушната тревога е продължила общо осем часа и половина в Киев. От администрацията на украинската столица също така са уточнили, че до десет руски дрона са били унищожени през нощта и приблизително толкова по време на дневната атака, пише "Интерфакс-Украйна".

Ракети и безпилотни самолети са били насочени към киевската водноелектрическа централа по време на масирана атака на 26 август. Това е съобщил пред Forbes Украйна висш ръководител на държавната енергийна компания, запознат със ситуацията. 

"Много е трудно да се разруши киевската ВЕЦ, но ако това се случи, мазетата в киевските квартали, прилежащи към река Днепър, могат да се наводнят и питейната вода да бъде спряна за известно време, е обяснил по-рано изпълнителният директор на "Укрхидроенерго" Игор Сирота.

Сутринта на 26 август Русия е извършена още една масирана ракетна атака срещу Украйна. Руснаците са използвали около 100 ракети и същия брой безпилотни летателни апарати, заяви по-рано президентът на страната Володимир Зеленски.

Засегнати са 15 региона, съобщи от своя страна министър-председателят на Украйна Денис Шмихал. Има ранени и загинали. Според Шмихал руснаците са се насочили към енергийната инфраструктура.

Най-големите водноелектрически централи в Украйна е практически невъзможно да бъдат унищожени отвън, обясни по-рано изпълнителният директор на "Укрхидроенерго" Игор Сирота. "За да направят това, руснаците ще трябва да влязат на територията на Украйна със самолет и да хвърлят върху тях няколко бомби", е заявил той.

"Ако това наистина се случи, в най-лошия случай мазетата в някои райони на Киев, прилежащи към Днепър, могат да се наводнят. За известно време ще бъде невъзможно да се произвежда електричество и да се доставя прясна вода".