Японската компания Kobayashi Pharmaceutical е съобщила в петък, че разследва нови 76 смъртни случая, свързани с употребата на хранителните добавки с мая от червен ориз, предава агенция Kyodo.

Японското правителство е разтревожено от бавното предоставяне на информация от страна на компанията, след като през месец март са починали петима души.  

Според японското министерство на здравеопазването, въз основа на текущо разследване, е установено, че добавката е причинила рак, инсулт, пневмония, дисекация на аортата, в допълнение към бъбречна недостатъчност, като е известно досега при 76 души, които са приемали добавката и впоследствие са починали. Причината е била киселина, естествен метаболит на синята плесен, попаднал в суровината.

Освен в Япония, суровините на Kobayashi Pharmaceutical са използвани и в Тайван . Централната информационна агенция на Тайван съобщи през април, че на острова са докладвани повече от дузина случаи на заболяването при хора, които са консумирали продукти от компании, използващи суровини на Kobayashi Pharmaceutical. Досега обаче в други страни не са докладвани смъртни случаи, свързани с употребата на добавката.