Най-малко 73 души са загинали в пакистанската провинция Белуджистан, когато сепаратистки бойци са нападнали полицейски участъци, железопътни линии и магистрали, а силите за сигурност са предприели ответни операции, съобщиха официални лица в понеделник (26 август), предава Reuters.

Нападенията са най-масовите от години насам, извършени от етнически бойци, които от десетилетия се борят за отделяне на богатата на ресурси югозападна провинция, в която се осъществяват големи проекти, ръководени от Китай, като пристанище и златна и медна мина.

"Тези нападения са добре обмислен план за създаване на анархия в Пакистан", заявява в изявление министърът на вътрешните работи Мохсин Накви.

Пакистанските военни съобщиха, че 14 войници и полицаи и 21 бойци са били убити в боевете след най-голямото от нападенията, насочено срещу автобуси и камиони на главна магистрала.

Властите в Белуджистан съобщават, че са убити и 38 цивилни, 23 от тях са били убити при нападение на пътя, след като въоръжени мъже са проверили документите на пътниците, а след това са застреляли много от тях и са подпалили превозните средства.

"Хората бяха свалени от автобусите и убити пред очите на семействата им", съобщава главният министър Сарфраз Бугти на пресконференция.

Железопътният трафик с Квета е преустановен след взривове на железопътен мост, свързващ столицата на провинцията с останалата част на Пакистан. Бойци удариха и железопътна връзка със съседен Иран, съобщава служителят на железниците Мухаммад Кашиф.

Полицията допълва, че е открила шест все още неидентифицирани тела близо до мястото на нападението на железопътния мост.

Длъжностни лица твърдят, че бойци са атакували и полицейски и охранителни участъци в Белуджистан, най-голямата по площ, но най-малко населена провинция в Пакистан, като при едно от нападенията са убити най-малко 10 души.

Въоръжената бойна групировка "Армия за освобождение на Белуджистан" (АОБ) е поела отговорност за операцията, която нарича "Харуф" или "тъмна буря". В изявление пред журналисти те съобщават за още нападения през последното денонощие, които все още не са потвърдени от властите.

Групировката заявява, че четирима атентатори самоубийци, сред които и жена от южния пристанищен район Гвадар, са участвали в нападението срещу базата "Бела". Пакистанските власти не са потвърдили самоубийствените взривове, но главният министър на провинцията заявява, че в базата са загинали трима души.

АОБ е най-голямата от няколкото етнически бунтовнически групировки, които се борят срещу централното правителство, твърдейки, че то несправедливо експлоатира газовите и минералните ресурси в провинцията, където бедността е голяма. Тя иска изгонване на Китай и независимост на Белуджистан.

В понеделник (26 август) се отбелязва годишнината от смъртта на белуджийския националистически лидер Акбар Бугти, който е убит от пакистанските сили за сигурност през 2006 г.