Повече от 600 пожарникари, включително подкрепления от няколко европейски държави и флотилия от самолети и хеликоптери, продължават борбата с три големи горски пожара в Гърция в неделя, два от които бушуват от дни, пише Kathimerini.

Огромният пожар в североизточните региони на страната Еврос и Александруполис, за който се смята, че е причинил 20 от 21 смъртни случая, свързани с горски пожари през изминалата седмица в Гърция, гори вече девети ден.

Пожарът, при който по-малки огнища се комбинираха, за да образуват един от най-големите единични горски пожари, поразявали някога страна от Европейския съюз, унищожи огромни горски площи и изгори домове в отдалечените райони на град Александруполис.

В неделя 295 пожарникари, седем самолета и пет хеликоптера се бореха с него, съобщават от противопожарната служба. Издадена е заповед за евакуация на две села, едно в района на Еврос и друго в района на Родопите.

Горският пожар е изпепелил 77 000 хектара земя и е имал 120 активни горещи точки, съобщи Службата за управление на извънредни ситуации на Европейския съюз "Коперник“ в неделя.

Папа Франциск, обръщайки се към обществеността на площад "Свети Петър“ във Ватикана в неделя, каза, че иска да изрази уверения, че си спомня "в молитвите си жертвите на пожарите, които горяха тези дни в североизточна Гърция“. Той също така изрази "подкрепяща близост“ с гръцкия народ.

В северозападните покрайнини на гръцката столица друг голям пожар гори от дни, унищожавайки постройки и навлизайки в националния парк на планината Парнита, една от последните зелени зони близо до Атина. Пожарната служба съобщи, че 260 пожарникари, един самолет и три хеликоптера се опитват да укротят стихията.

Трети голям горски пожар започна в събота на цикладския остров Андрос и все още гори извън контрол в неделя, като 73 пожарникари, два самолета и два хеликоптера потушават огъня. Смята се, че мълнии са предизвикали огъня.

През последната седмица Гърция беше измъчвана от ежедневни огнища на десетки пожари, тъй като бурен вятър и горещо, сухо лято се съчетаха, за да разпалят пламъците и да възпрепятстват усилията за гасене на пожарите. В събота пожарникарите са се справили със 122 пожара, включително 75, избухнали за 24 часа между петък вечерта и събота вечерта, съобщиха от противопожарната служба.

С напрегнати до краен предел сили за гасене на пожари, Гърция призова за помощ други европейски страни. Германия, Швеция, Хърватия и Кипър са изпратили самолети, докато десетки румънски, френски, чешки, български, албански, словашки и сръбски пожарникари помагат на земята.

Със своите горещи и сухи лета южноевропейските страни са особено податливи на горски пожари. Представители на Европейския съюз сочат изменението на климата като виновник за нарастващата честота и интензивност на горските пожари в Европа, отбелязвайки, че 2022 г. е втората най-лоша година за регистрирани щети от горски пожари след 2017 г.

Причините за двата най-големи пожара в Гърция все още не са установени. За някои от по-малките пожари официални лица казват, че има съмнения за умишлен палеж или небрежност и няколко души бяха арестувани.

В събота служители на пожарната арестуваха двама мъже, един на остров Евбея и един в централната гръцка област Лариса, за предполагаемо умишлено подпалване на изсъхнала трева и растителност, за да предизвикат горски пожари.

Гърция налага правила за предотвратяване на горски пожари, обикновено от началото на май до края на октомври, за да ограничи дейности като изгарянето на изсъхнала растителност и използването на барбекюта на открито.

До петък служители на пожарната са арестували 163 души по обвинения, свързани с пожари от началото на сезона за предотвратяване на пожари, заяви правителственият говорител Павлос Маринакис, включително 118 за небрежност и 24 за умишлен палеж. Полицията е извършила още 18 ареста, отбеляза той.