В пристанищния град Волос е обявено извънредно положение за срок от един месец, за да могат местните власти да се справят с извънредните нужди и да овладеят последиците от замърсяването на морето в Пагаския залив, пише EFsyn News.

По-специално, съгласно документ, подписан от генералния секретар по гражданска защита на Министерството на климатичните кризи и гражданската защита Василис Папагеоргиу, е взето решение за обявяване на извънредно положение на гражданска защита на община Волос, регионалната единица на Магнезия и Спорадите, област Тесалия, за да се отговори на спешните нужди и управление на последиците, произтичащи от замърсяването на морето, което е настъпило в залива Пагаситикос.

В началото на седмицата, само за едни ден (27 август) властите извадиха 57 тона мъртва риба, изхвърлена край Волос. По-голямата част от хилядите мъртви риби, които заляха Пагасетика. В устието на река Ксирия са поставени специални мрежи, които да задържат голямото количество мъртва риба. Според местната асоциация на ресторантите туристическият поток в района вече е спаднал с близо 80 % от миналогодишното наводнение.