Повече от 40 държави са се присъединили към работната група за създаване на специален трибунал за Руската федерация заради действията й в Украйна, предава РБК-Украйна, като се позовава на информация от Главния прокурор на страната Андрей Костин.

В ефира на националния телетон той отбеляза, че през последната година броят на участващите страни се е удвоил и към настоящия момент надминава повече от четири дузини.

Костин подчерта, че Украйна трябва да победи Русия "и на бойното поле, и в съда“.

"В края на краищата отговорността на агресора е да възстанови достойнството и справедливостта за всички жертви на военни престъпления. Отговорността на агресора е също така да възпре Русия и всеки друг агресор в друга част на света от повторение на подобни престъпления в бъдеще“, отбеляза Главният прокурор на Украйна.

По думите му в рамките на Световния икономически форум в Давос украинската делегация е представила вторите пет точки от т.нар. формула на мира, инициирана от президента на страната Володимир Зеленски. Сред тях точка 7 е за възстановяване на справедливостта. В този контекст Главният прокурор говори за интегриран подход към този въпрос, по който Украйна работи съвместно с международни партньори.

"Ние го наричаме Мрежа за всеобхватна отчетност. Всеобхватна, защото това е отговорност за всички престъпления: военни престъпления, престъпления срещу човечеството, агресия и геноцид, както и обезщетение за щети на нашата държава и всички жертви“, поясни той.

Десетки държави вече са част от група, която работи по създаването на специален трибунал, който да съди Руската федерация за престъпления, извършени в Украйна.Федор Вениславски, член на комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната рада, заяви по-рано, такъв международен специален трибунал може да започне да функционира още през 2024 година.