Селяните в части от Мароко, опустошени от най-голямото земетресение в страната от повече от век, лагеруваха навън за четвърта нощ в понеделник, докато броят на жертвите нарасна до над 2800 души, съобщава Reuters.

Eкипи от Испания, Великобритания и Катар се присъединиха към усилията на Мароко за намиране на оцелели от земетресението с магнитуд 6,8 по Рихтер, което удари Атласките планини късно в петък, изравнявайки със земята традиционните къщи от кални тухли, навсякъде в региона.

Държавната телевизия съобщи късно в понеделник, че броят на жертвите е нараснал до 2862, като 2562 души са ранени. Тъй като голяма част от зоната на земетресението е в труднодостъпни райони, властите не са издали никакви оценки за броя на изчезналите.

В село Тинмел почти всяка къща беше унищожена и цялата общност остана без подслон. Вонята на смърт от десетки животни, затрупани под развалините, се носи в части от селото.

Епицентърът на земетресението е бил на около 72 км югозападно от Маракеш, където са повредени някои исторически сгради в стария град, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Земетресението нанесе големи щети и на исторически значимата джамия Тинмел от XII век.

По-модерните части на Маракеш до голяма степен останаха невредими, включително място близо до летището, предназначено за срещи на МВФ и Световната банка, които трябва да се проведат следващия месец.

Над 10 000 души се очакват на срещите, които мароканското правителство иска да продължи, заявиха източници.