Повече от 2200 души са евакуирани във временни убежища заради засилена вулканична активност в планината Левотоби в източната част на Индонезия, съобщава CNA.

Вулканът Левотоби в източната провинция Нуса Тенгара изригна няколко пъти през последните седмици, за последно – в понеделник, изпращайки вулканична пепел на 1,5 километра над върха на планината, според Индонезийския център за вулканология и намаляване на геоложките опасности (PVMBG). Вулканичната пепел от последните изригвания засегна два района близо до планината, принуждавайки повече от 2200 жители да се евакуират във временни убежища, създадени от местните власти.

"Има 1931 евакуирани в окръг Улангитан и 328 евакуирани в Иле-Буре“, поясни Бенедиктус Болибапа Херин, говорител на администрацията на окръг Източен Флорес. Той добави, че броят на евакуираните може да нарасне, тъй като все повече хора търсят убежище от вулкана.

В понеделник властите повишиха нивото на опасност до второ от четиристепенна скала и разшириха "опасната“ зона от два на четири километра около кратера Левотоби. Пепелта от вулкана също наложи затварянето на летище "Седа“, разположено на повече от 80 километра.

Индонезия е част от т.нар. Тихоокеански огнен пръстен. Ивица от вулкани и тектонични разломи с дължина 40 000 километра обгражда Тихия океан, минавайки по крайбрежието на Южна и Северна Америка до южната част на Аляска, след това завива към Япония, Филипините и Индонезия и завършва в района на остров Нова Гвинея, Нова Зеландия и югозападна Океания. Именно в "Огнения пръстен“ се намират почти 90% от около 1500 известни вулкана на планетата. Там се случват 90% от всички земетресения на Земята.