218 кандидати са се отказали от участие във втория тур на предсрочните парламентарни избори във Франция в опит са попречат на победа на десните сили в страната, съобщава националният ежедневник Le Monde.

По данни на редакцията 130 представители на левия алианс "Нов народен фронт“, 82 кандидати от президентската коалиция "Заедно за републиката“ и трима политици от либералната партия "Републиканци“ са се отказали от местата си. Те са оттеглили кандидатурите си в полза на по-силни претенденти, за да предотвратят победата на дясната партия "Национално обединение“ на Жордан Бардела и Марин Льо Пен.

Кандидатите трябваше да потвърдят отказа си от по-нататъшно участие в изборите до 18:00 часа местно време на 2 юли.

Споразуменията за оттегляне на кандидати, постигнати по време на преговорите между представители на правителството и лявата опозиция, предизвикаха остри критики от партията "Национално обединение“. Нейният председател Жордан Бардела осъди "неестествения съюз“ между Макрон и Жан-Люк Меланшон (основател на лявата партия "Непокорена Франция“).

Бардела отбеляза, че по-специално "Непокорена Франция“ е оттеглила своя кандидат, за да даде гласове на бившия премиер Елизабет Борн, която осъществи непопулярна пенсионна реформа и приема закони, заобикаляйки парламента.