Повече от 20 държави са декларирали съгласие да се присъединят към водена от САЩ международна коалиция за защита на търговското корабоплаване в Червено море от нападенията на йеменските бунтовници, предава Reuters.

Около осем от държавите, които са се присъединили към инициативата, са отказали да го обявят публично поради политическата чувствителност на операцията, отбелязва агенцията.

"Повече от 20 държави вече са се записали за участие. Ще позволим на други страни да им дадат възможност да говорят за своето участие“, подчерта говорителят на Пентагона генерал-майор Патрик Райдър.

Той добави, че всяка страна ще допринесе с кораби, персонал или друга подкрепа. По думите му операцията е "коалиция на желаещите“.

Атаките на хутите прекъснаха ключов търговски път, свързващ Европа и Северна Америка с Азия през Суецкия канал. Това доведе до скок на разходите за транспорт с контейнеровози, тъй като компаниите се стремят да доставят стоките си по алтернативни, често по-дълги маршрути.

Атаките на йеменските бунтовници срещу търговски кораби в Червено море зачестиха от ноември насам. Поради тази причина на 19 декември САЩ обявиха началото на специална операция - Prosperity Guardian, насочена към защитата на корабоплаването в Червено море.