Общо 155 000 домове са разрушени след поредицата земетресения, които разтърсиха западната част на Централен Китай, съобщава британският вестник The Independent.

По последни данни на властите загиналите в резултат на трусовете са най-малко 126 души, а ранените – 700 души. Спасителните екипи продължават усилията за издирване на оцелели при температури под нулата.

Земетресението предизвика свлачища и разруши пътища и инфраструктура, като прекъсна комуникациите, електричеството и водоподаването в засегнатите региони.

Хиляди оцелели и спасители се подготвят да прекарат втора нощ на открито при минусови температури. По предварителни оценки най-малко 155 000 домове са разрушени в резултат на земетресенията.

Китайското правителство изпрати военни самолети, за да ускори разполагането на войници, спасителни и хуманитарни работници в бедстващите региони. Мобилизирани бяха стотици военни и полицаи.

Президентът на Китай Си Дзинпин предупреди, че "трябва да се положат всички усилия за издирване и спасяване, своевременно лечение на ранените и минимизиране на жертвите“.