Британските власти арестуваха повече от 1000 души след безредиците, включващи насилие, палежи и грабежи, както и расово мотивирани атаки срещу мюсюлмани и мигранти, съобщават британските медии, цитирайки изявление на британската полиция.

Размириците, последвали убийството на три момичета в северния английски град Саутпорт, започнаха след атаката от 29 юли, за която беше обвинен мюсюлмански мигрант.

Насилие избухна в много градове в Англия, както и в Северна Ирландия, но сблъсъците с органите на реда вече са по-малко от миналата седмица, тъй като усилията на полицията да идентифицира замесените набират скорост.

Много от участниците в насилието бързо бяха хвърлени в затвора, а някои получиха дълги присъди. Според полицейския доклад в цяла Великобритания са арестувани 1024 души, от които 575 души са обвинени.

Сред арестуваните е 69-годишен мъж, обвинен във вандализъм в град Ливърпул, както и 11-годишно момче в Белфаст. 13-годишно момиче се призна за виновно за удари с юмруци и ритници на входната врата на дом на мигранти на 31 юли, според прокурорите.