Над 1000 автомобила са блокирани на магистрала E22 в Южна Швеция поради обилен снеговалеж, като някои от шофьорите са в капана на мразовитото време повече от денонощие, съобщава SVT.

Движението между Кристианстад и Герби, в най-южната част на страната близо до Дания, бе напълно спряно поради силен снеговалеж. Част от шофьорите чакат помощ от сутринта на 3 януари, пояснява медията.

От вечерта продължава операцията по освобождаването на закъсалите коли, на помощ е извикана и армията. Осигурени са и закуски и топли напитки за блокираните шофьори.

"Снегът вали с такова темпо, че след разчистването на пътя, в рамките на половин час трасето отново е изцяло покрито със сняг“, коментира говорителят на полицията Евелина Олсон.

Ръководителят на спасителния екип от Кристианстад допълни, че през нощта са освободили няколкостотин коли от снежни преспи в двете посоки на магистралата. На хората е било предложено настаняване в импровизирани приюти, създадени в Герби и Кристианстад.

Припомня се, че заради лошото време в някои градове в Норвегия училищата бяха затворени до края на седмицата. Тежко е положението и в Северна Дания.

В Северна Швеция в нощта на 3 януари бе регистриран най-силният студ от четвърт век насам - над -43°C.