Обединеното кралство е изправено пред сериозно предизвикателство при ефективното прилагане на санкциите срещу Русия - повече от 100 британски компании са признали, че са нарушили санкциите, наложени в отговор на войната в Украйна, съобщава вестник The Financial Times.

Подходът на Обединеното кралство се основава на сътрудничество и доброволно разкриване, което дава възможност на фирмите да "омекотят“ полагащите им се наказания. Така повече от 100 британски компании са признали, че са нарушили британските санкции срещу Русия, според данни, получени чрез запитване до Министерството на финансите в Лондон. В опит да смекчат наказанията, компаниите доброволно са докладвали и съдействали на разследванията.

Изданието отбелязва, че мащабното налагане на санкции от Обединеното кралство представлява сложен проблем за британския бизнес. Като се има предвид значителната интеграция на Русия в световната икономика, много компании от Обединеното кралство имат постоянни бизнес отношения с руски фирми, което затруднява спазването на санкциите. Признавайки тази сложност, стратегията на Обединеното кралство за спазване на санкциите насърчава сътрудничеството и доброволното разкриване.

Налагането на санкции на Русия е от решаващо значение не само за поддържането на целостта на международния ред, но и за поддържането на върховенството на закона. Въпреки твърдата позиция на Обединеното кралство относно действията на Русия в Украйна и въвеждането на санкции за възпиране на по-нататъшна агресия, проблемите с правоприлагането подчертават сложния характер на световната икономика и пречките пред изолирането на страна като Русия, пише FT.

Санкциите на Обединеното кралство срещу Русия е част от по-широките усилия на западните държави да държат Русия отговорна за действията й в Украйна. САЩ и ЕС също наложиха санкции срещу Москва, насочени към лица и организации, участващи в инвазията. Въпреки че тези санкции оказаха значително въздействие върху руската икономика, тяхната ефективност е ограничена от интеграцията на Русия в световната икономика, обясняват авторите на материала.

По-рано FT съобщи, че най-големите европейски компании са претърпели най-малко 100 милиарда евро преки загуби от дейността си в Русия след началото на войната през февруари миналата година.

Повече от половината от 1871 предприятия, собственост на европейски компании в Русия преди войната, все още оперират в страната, според данни, събрани от Киевската школа по икономика. Сред тях са италианската UniCredit, австрийската Raiffeisen, швейцарската Nestlé и британската Unilever.