Когато атакуват Селидово, руските войски не използват бронирани машини, а щурмуват града на малки групи с широк фронт. Това заяви за подполковник Виталий Миловидов, говорител на 15-а бригада специални сили на Националната гвардия на "Кара-Даг“, цитиран от "Украинская правда“.

По думите му, руските сили обстрелват града с управляеми фугасни авиационни бомби (ФАБ), безпилотни самолети и артилерия, но не го разрушават напълно, какъвто е случаят с други градове в Донецка област.

Офицерът предполага, че това се прави, за да се използват инфраструктурата и географското положение на Селидово за настъпление към Покровск в бъдеще.

На свой ред Руслан Микула, анализатор в мониторинговия проект Deep State, отбелязва, че превземането на Селидово може да осигури на руската армия прикритие за левия фланг на групировката, която ще се придвижи към Покровск.

"Селидово е много голям град с много подземия, където може да бъде разположен огромен брой личен състав, където може да бъде скрита техника, леки автомобили. Всъщност само Селидово ще подобри логистиката им и ще им позволи да изтеглят повече жива сила и техника, за да извършат по-нататъшни нападения над Покровск“, каза той.

Според базирания в САЩ "Институт за изследване на войната“ (ISW) през последните дни руските войски са постигнали "значителни тактически успехи“ в и около Селидово. Анализаторите отбелязват, че настъплението на руските войски в Селидово, както и териториалните им придобивки южно и северно от града, може скоро да принудят украинските сили да се изтеглят от района.

Проектът Donbass.Realii пише, че военни експерти смятат Селидово за "последния бастион“ на Въоръжените сили на Украйна преди Покровск. В случай на превземането му руската армия ще подсигури фланговете си от контраатаки на ВСУ и ще може да започне щурм на града.