Военнослужещ от Националната гвардия унищожава руски танк Javelin. Това се е случило в посока Покровске, съобщава РБК-Украйна, като се позова на Telegram канала на командира на Националната гвардия Александър Пивненко.

"Военнослужещ от 15-та бригада на Националната гвардия от състава на бригада Кара-Даг унищожи руски танк Т-72Б3 с точен изстрел от противотанковия ракетен комплекс FGM-148 Javelin", е съобщил той.

По думите на Пивненко това се е случило на Покровското направление.

Javelin е преносима противотанкова ракетна система (ПТУР), произведена от Raytheon и Lockheed Martin.

Първата масово произвеждана противотанкова гранатометна система от трето поколение, ракетата има топлинна глава за самонасочване, така че операторът на ракетната система не трябва да следи и коригира полета на ракетата след изстрелването ѝ, докато тя се приближава към целта. Операторът може също така да избере един от двата режима на атака на ракетата: атака отгоре за поразяване на бронирани превозни средства в по-слабо защитените им върхове или атака по права линия.

Javelin е предназначена за поразяване на бронирани превозни средства, наземни укрепления, както и нискоскоростни и високоскоростни въздухоплавателни средства като хеликоптери или безпилотни летателни апарати. САЩ разработват тази ПТУР от 1986 г. и я приемат на въоръжение през 1996 г. Тя е успешно използвана в Ирак. През 2018 г. първите комплекти започват да пристигат в Украйна.