В турския град Измир на брега на Егейско море тълпа от националисти нападна американски войници през деня. Видео, разпространено в социалните медии, показва членове на ултранационалистическата организация Türkiye Gençlik Birliği (Турски младежки съюз), които държат американски войник в цивилни дрехи и слагат торба на главата му, докато крещят: "Янки, вървете си вкъщи“, съобщава BILD.

"Американските войници, които имат кръвта на нашите войници и хиляди палестинци по ръцете си, не могат да осквернят страната ни. Всеки път, когато влезеш на тази земя, ние ще те поздравим така, както заслужаваш“, гласи надписът към видеото.

Турските власти потвърдиха, че двама членове на екипажа на американския военен кораб USS Wasp, закотвен в пристанището на Измир, са били нападнати от 15 души. Твърди се, че полицията се е намесила в ситуацията и е задържала заподозрените нападатели.

Според посолството на САЩ в Турция военният кораб е бил в пристанището на Измир, след като преди това е участвал в учения с турски военни кораби в Средиземно море.