Руската армия е загубила половината от боеспособността си в хода на войната срещу Украйна, включително 2500 танка, а основният удар на контранастъплението на Киев предстои. Това заяви началникът на щаба на британската отбрана адмирал Тони Радакин, цитиран от Financial Times.

"Русия е загубила почти половината от боеспособността на своята армия“, заяви Радакин по време на изслушване в британския парламент.

Според него миналата година руската армия е изстреляла 10 милиона артилерийски снаряда, но в най-добрия случай може да произвежда 1 милион снаряда годишно."Тя е загубила 2500 танка и в най-добрия случай може да произвежда 200 танка годишно“, уверен е той.

Радакин отхвърли предположенията, че контранастъплението на Украйна се развива бавно, като каза, че отпорът на Русия "никога не е бил изолиран акт“ и че военната стратегия на Киев "протегни и удари“ постепенно разрушава руските отбранителни линии.

Радакин призна, че "по-голямата от очакваното“ гъстота на руските минни полета, липсата на украинско въздушно прикритие и "не цялото оборудване, което искаха“ усложниха кампанията. Но той също така настоява, че е несправедливо да се обвързва Украйна с конкретна времева рамка и че "Русия сега е толкова слаба, че няма сили за собствено контранастъпление“.

Контранастъплението на въоръжените сили на Украйна започна в началото на юни. Западните медии активно съобщават, че се движи по-бавно от очакваното.

Според британското разузнаване Русия е усъвършенствала тактиката, насочена към забавяне на контранастъпателните операции на украинската бронетехника в Южна Украйна. Този подход се основава на много интензивното използване на противотанкови мини.

Както заяви Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента, действията на въоръжените сили на Украйна ще доведат до разпадането на руския фронт. Това може да стане след седмица, месец, месец и половина.