На руските войски вероятно ще им отнемат пет години, за да постигнат минималната цел на Москва в Украйна – окупацията на четири области. При това цената ще е много висока – 1,5 милиона убити и ранени войници. Това подчерта новият началник на Генералния щаб на британската армия генерал сър Роли Уокър, съобщава телевизионният канал Sky News.

По думите му в една дълга война "няма победители“, защото тя е "пълна разруха и за двете страни и означава загубени поколения“. По време на конференция в Лондон Уокър отбеляза, че войната в Украйна "не върви добре за никого“.

Командирът обаче допълни, че Владимир Путин трябва да загуби, защото в противен случай по-широката система за сигурност, която защитава НАТО, може да бъде изложена на риск.

"Тя (руската агресия) само започна в Украйна, така че трябва да бъде победена в Украйна, иначе накъде ще отиде?“, попита генералът.

 "Ако продължат да действат както сега, на руснаците вероятно ще им трябват пет години, за да си проправят път към своите минимални цели от четири области“, обясни Уокър, визирайки Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, които са частично под контрола на Руската федерация.

"При сегашния темп на загуба на жива сила, убити и ранени, тази цел вероятно ще коства 1,5 милиона жертви и безброй милиарди загубено оборудване. Така че големият въпрос е дали украинската армия ще да удържат защитата“, подчерта командирът.

Генералът също така предупреди, че армията на Обединеното кралство трябва да е готова да води война срещу "ос на катаклизми“ от Русия, Китай, Иран и Северна Корея в рамките на три години.

Той предположи, че Русия ще излезе от войната в Украйна "много, много опасна“ и ще "иска възмездие“ срещу страни като Великобритания, които подкрепят Киев.

"Работата е там, че точно когато мислите, че те [руснаците] са паднали, те се връщат за отмъщение“, обясни Уокър.