Великобритания трябва да се подготви за война за три години и да удвои боеспособността на армията си с оглед на заплахата от Русия, Китай, Иран и Северна Корея, заяви новият началник на британския генерален щаб Роли Уокър, цитиран от The Guardian.

Генералът заяви пред репортери, че Обединеното кралство и неговите съюзници трябва да са готови да "сдържат или водят война в течение на три години“. Уокър цитира оценки на САЩ, че китайският президент Си Дзинпин е изискал армията на страната да бъде готова да нахлуе в Тайван през 2027 г., както и опасенията, че Иран може да се опита да разтрогне ядреното споразумение, докато конфликтът в Украйна продължава, пише изданието.

Уокър добави, че има "смели амбиции“ да "удвои нашата бойна мощ за три години и да я утрои до края на десетилетието“, не чрез допълнителни ресурси, а чрез използване на технологии и техники, разработени на бойните полета в Украйна, като безпилотни летателни апарати и изкуствен интелект.

Коментарите на новия началник на генералния щаб идват в момент, когато силата на британската армия е спаднала до най-ниското си ниво от 300 години и тя е пожертвала танкове, ракети, артилерия и големи количества боеприпаси на Украйна.