Началникът на Генералния щаб Валери Герасимов възложи допълнителни задачи на групировката войски "Восток", съобщиха от Министерството на отбраната на Руската Федерация, цитирани от РИА Новости.

"Обобщавайки резултатите от изслушването, началникът на Генералния щаб отбеляза успехите на групата "Восток“ при освобождаването на село Урожайное и постави задачи за по-нататъшни действия“, отбелязват от ведомството.

Герасимов посети командния пункт на групата войски "Восток“ и изслуша доклад от командира на групата генерал-лейтенант Александър Санчик.

Началникът на Генералния щаб връчи държавни награди на военнослужещите, които най-много са се отличили при превземането на Урожайное, и им благодари за проявената смелост в битките. След това той разговаря с офицерите и войниците, участвали в атаките на селото, които разказват как е извършена подготовката и самия щурм.

На Герасимов бяха представени и образци на роботизирани бойни системи, успешно използвани в щурмови операции от подразделенията на групировката.

Министерството на отбраната на РФ обяви превземането на Урожайное на 14 юли. Това село, разположено на така наречената  Времиевска дъга, се оказа едно от малкото населени места, които украинските въоръжени сили успяха да си върнат по време на миналогодишното контранастъпление. Превземането му създава възможност за напредване на руснаците към Великая Новоселка, важен логистичен център за украинските въоръжени сили на този участък от фронта.

Завемането на Велика Новоселка от своя страна значително ще усложни снабдяването на украинската армия в Угледар.