По време на тайно посещение в Украйна на директора на ЦРУ Уилям Бърнс по-рано този месец, украински служители са разкрили амбициозна стратегия за връщане на окупираната от Русия територия и започване на преговори за прекратяване на огъня с Москва до края на годината. Това са споделили пред The Washington Post служители, запознати с посещението.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

Пътуването на Бърнс, за което не е съобщавано по-рано, включвало срещи с президента Володимир Зеленски и висши служители на украинското разузнаване. Това събитие е в критичен момент от конфликта, когато украинските сили се борят да получат предимство в дългоочакваното си контранастъпление, но все още не са разположили повечето от своите обучени и оборудвани от Запада щурмови бригади.

"Директорът Бърнс наскоро пътува до Украйна, както прави редовно от началото на неотдавнашната агресия на Русия преди повече от година“, е заявил американски служител, който като други е говорил при условие за анонимност, за да обсъди необявената визита.

Целта му е да "потвърди отново ангажимента на администрацията на Байдън за споделяне на разузнавателна информация, предназначена да помогне на Украйна да се защити", е добавил служителят.

Публично украински официални лица са изразили разочарование от критиките на темпото, с което контранастъплението се разигра досега. Но насаме военните плановици в Киев са изразили на Бърнс и други (лица) силна увереност в целта си да си върнат значителна територия до есента; да преместят артилерия и ракетни системи близо до граничната линия на контролирания от Русия Крим; да засилят натиска още повече в източна Украйна; и след това да започнат преговори с Москва за първи път след прекъсването на мирните преговори през март миналата година, според трима души, запознати с планирането.

"Русия ще преговаря само ако се почувства застрашена“, е заявил високопоставен украински служител.

Остава да видим дали Украйна може да изпълни тези планове в такъв съкратен срок. ЦРУ е отказал коментар, когато е помолен за оценката на Бърнс за перспективите на контранастъплението.

Украйна е изправена пред предизвикателства от минни полета и жива сила в първите седмици на офанзивата.

Пътуването на Бърнс се случва точно преди прекратения бунт от основателя на руските наемници Евгений Пригожин срещу руското отбранително ведомство. Въпреки че американската разузнавателна общност е открила в средата на юни, че Пригожин е планирал някакъв вид въоръжено нападение, тези констатации не са били обсъждани по време на срещите със Зеленски и други, заявяват американският служител.

Представители на администрацията на Байдън многократно са подчертавали, че Вашингтон и Киев нямат нищо общо с неуспешния поход към Москва, предизвикателство към руския президент Владимир Путин, което Съединените щати характеризират като вътрешен въпрос.

В опит да подсили тази линия, Бърнс се е обадил по телефона на руския си колега Сергей Наришкин след събитието и е подчертал, че Съединените щати не са замесени по никакъв начин, съобщи The Wall Street Journal.

Зеленски и неговите военни командири, изправени пред дълбоко вкоренените руски сили в окупирани части от източната и южната част на Украйна, са подложени на изключителен натиск от страна на западните нации, които предоставят на Киев милиарди долари в модерни оръжия и обучение преди контраофанзивата.

Украйна е дала тежки жертви, докато нейните войски и бронирани превозни средства се движат през дебели минни полета и укрепени окопи през широко открита територия. Предизвикателният терен направи войските уязвими на руски въздушни удари и ракетни атаки.

Зеленски призна, че контранастъплението върви "по-бавно от желаното“ и официални лица потвърдиха унищожаването на някои предоставени от Запада танкове Leopard и бойни машини Bradley.

Но украинският министър на отбраната Олексий Резников отхвърли твърденията на скептиците, като заяви, че "главното събитие“ тепърва предстои, докато висшият военен командир на страната, ген. Валерий Залужни, призова за търпение, като изтъкна, че контранастъплението се "извършва“ толкова усърдно, колкото е възможно.

"Да, може би не толкова бързо, колкото... наблюдателите биха искали, но това е техен проблем“, е заявил Залужни пред The ​​Washington Post.

Военни анализатори смятат, че целта на Украйна да провокира преговори е амбициозна предвид укрепената отбрана на Русия, но не е изключена.

"Възможно е да прекъснат сухопътния мост към Крим или като завземат терена, или го поставят в обсега на HIMARS и друга артилерия, но много зависи от нивото на изтощение“, е заявил Роб Лий, военен анализатор в изследователския институт Foreign Policy.

"Ако Украйна понесе твърде много загуби, нейната офанзива може да кулминира рано. Но ако Украйна може да нанесе достатъчно загуби на руските сили и оборудване и да попречи на движението на подкрепления, Украйна може да успее да отслаби отбраната на Москва достатъчно, за да постигне пробив“, е добавил той.

Подготвяйки се за есента, Зеленски и висши помощници са започнали да обмислят как Киев може да принуди (Москва) да прекрати боевете при условия, които са приемливи за Русия и украинския народ, които са подложени на насилие от година и половина, на принудително разселване, жестокости и недостиг на храна и електричество.

В идеалния сценарий, предпочитан от Киев, украинската армия би спечелила влияние над Русия чрез напредване на войски и мощни оръжия до ръба на границата на Украйна с Крим, държейки за заложник полуострова, който е дом на ценния Черноморски флот на Русия.

"Ако Украйна има способността да атакува допълнителни важни летища, мостове, железопътни линии и логистични центрове, те могат да затруднят Русия да поддържа войната“, е заявил военният анализатор.

Съгласявайки се да не превзема Крим със сила, Киев ще поиска от Русия да приеме всички гаранции за сигурност, които Украйна може да получи от Запада, са заявили украински официални лица.

Получаването на тези гаранции обаче е трудна задача.

Правителството на Зеленски упорито настоява Съединените щати и Европа да поемат твърди ангажименти за присъединяването на Украйна към НАТО и Европейския съюз, но правителствата на САЩ и Западна Европа не приемат единодушно идеята, по-заинтересовани от предлагането на обещания за дългосрочна помощ за сигурността вместо разширяването на НАТО, което рискува пряк конфликт с Русия.

Колебанието разочарова Полша и балтийските държави, страни-членки на НАТО, които очакват срещата на върха на НАТО следващия месец в Литва, където държавният секретар Антони Блинкен и други западни лидери заявиха, че възнамеряват да осигурят "много силен пакет (от помощ)“ на Украйна. Силните разногласия относно съдържанието на пакета заплашват да покажат образ на разединение на събирането.

На фона на разделенията в НАТО САЩ подкрепят постепенна стъпка за влизането на Украйна

Но докато официалните лица на САЩ и Украйна се различават по темата за членството в НАТО, те заявяват, че има голямо съгласие относно целите на Киев за контранастъплението.

"САЩ са съгласни, че Украйна трябва да влезе в преговорите от силна позиция“, е заявил високопоставен украински служител. "САЩ са доволни, че нашето командване не прави нищо глупаво, то държи войници и техника. Подкрепата е силна и това прави мотивацията ни по-висока.“

Все пак признаците на стрес са големи. Докато военните лидери в САЩ искат да видят Украйна да ускори контранастъплението си, Залужни започна да се гневи, че Западът не е изпратил боеприпаси и изтребители на бойното поле достатъчно бързо.

Това "ме вбесява“, е заявил Залужни в отговор на оплакванията, че контранастъплението не е напреднало бързо.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби на 30 юни изрази съчувствие към украинските оплаквания относно оръжията, като заяви: "Едва ли можете да ги вините, че говорят на света за допълнителна подкрепа, независимо дали това е количество или качество на способностите.“

Той обаче е отрекъл Вашингтон да играе ролята на "куотърбек в креслото" ( американски израз за човек даващ съвети отстрани, без да взема участие).

"Къде отиват и колко бързо отиват“, е заявил Кърби, "това наистина ще зависи от тях самите да решат.“

Предпазливият подход на Украйна в първите дни на офанзивата е знак за предизвикателството, което предстои, казват анализатори.

"Проблемът е, че Русия е поставила голям брой мини, както пред, така и зад основната отбранителна линия“, каза Лий. "Дори ако Украйна успее да постигне пробив, пак ще отнеме време за експлоатация. Може да отнеме седмици, може да отнеме месеци.“