Президентът на Словакия Петер Пелегрини призова за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство, съобщава македонският вестник "Независен“, като се позовава на местните медии.

"Словакия отдавна е един от поддръжниците на разширяването на Европейския съюз с включването на ключови балкански страни“, припомни той на съвместна пресконференция във Виена с австрийския си колега Александър ван дер Белен.

Според него е целесъобразно Румъния и България да станат пълноправни членки на Шенгенската зона, за да се реши проблемът с нелегалната миграция. Ван дер Белен отговори, че според него ЕС "не приема сериозно ситуацията в Западните Балкани“ и подчерта също необходимостта тези страни да влязат в Блока.

Държавните глави обсъдиха Европейския съюз, възможния състав на Европейската комисия, войната в Украйна и граничния контрол на словашко-австрийската граница.

"В икономическо отношение Австрия е един от най-важните партньори на Словакия. Уверих президента, че Словакия ще остане добро място за австрийски инвестиции и австрийския бизнес“, увери Пелегрини.

Ван дер Белен също оцени добрите икономически отношения и заяви, че Австрия е вторият по големина инвеститор в Словакия. Той също така спомена, че 40 000 словаци са се преместили да живеят в Австрия и всеки ден 340 000 души пътуват от Словакия до Австрия, за да работят.