Разузнавателен самолет Boeing P-8 Poseidon на водената от САЩ международна антитерористична коалиция се приближил опасно до самолет Су-35 на Въздушнокосмически сили на Руската федерац ия над Източното Средиземноморие. Това съобщи заместник-началникът на Центъра за помирение на враждуващите страни в Сирия капитан 1-ви ранг Олег Игнасюк, предава ТАСС.

"Над водите на източната част на Средиземно море имаше опасно сближаване между патрулния самолет Boeing P-8 Poseidon на коалицията и самолет Су-35 на руските ВКС, който изпълняваше планирана операция. Руският пилот, демонстрирайки висок професионализъм, незабавно е взел необходимите мерки за предотвратяване на сблъсък“, поясни той.

По думите на Игнасюк авиацията на международната антитерористична коалиция, ръководена от САЩ, продължава да създава опасни ситуации в небето над Сирия. Над района на Ал Танф са регистрирани 11 нарушения от коалиционната авиация на правилата за използване на сирийското въздушно пространство от две двойки изтребители F-15 (по два пъти всяка), двойка изтребители F/A-18 и MC-12W самолет за електронно разузнаване и наблюдение.

През деня от страна на коалицията са регистрирани и четири случая на нарушение на разпоредбите на протоколите за деконфликт от 9 декември 2019 година, свързани с полети на безпилотни летателни апарати, които не са съгласувани с руската страна.