В края на миналата седмица държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган заплаши с нахлуване в Израел, като предупреди, че армията на страната му ще "влезе там, както направиха в Карабах и Либия“. Ситуацията се утежнява от факта, че заплахата от военна намеса идва именно от Турция, която е и страна-член на НАТО. Вестник BILD обаче припомня, че по-рано тази година – през април, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер нарече турския си колега"скъп приятел“. И сега редакторите решили да изяснят дали той остава зад думите си "след агресивните изказвания“ на Ердоган срещу Израел.

Кабинетът на федералния президент обясни, че Щайнмайер и Ердоган имат "фундаментални различия по близкоизточния конфликт, особено по отношение на правото на Израел на самоотбрана и терористичната организация ХАМАС“. Германският президент обаче не изоставя израза "скъп приятел" по отношение на Ердоган, отбелязват от редакцията.

Ердоган сравни израелския премиер Бенямин Нетаняху с нацисткия диктатор Адолф Хитлер и нарече правителствения ръководител на еврейската държава "психопат“ и "кръвожаден вампир“.

В същото време турският президент смята ХАМАС за "освободителна организация“, а не за терористична. В средата на юли Ердоган заяви, че страната му няма да се съгласи на сътрудничество на НАТО с Израел, докато не бъде установен мир в Ивицата Газа.