Правителството на Швейцария планира да увеличи разходите си за отбрана с до 19% през следващите четири години, като се позовава на нарастването на глобалната нестабилност, включително войните в Украйна и Близкия изток, и пропуските, създадени, когато швейцарските власти осребриха мирния дивидент от есента на Берлинската стена преди десетилетия, пише Associated Press.

Излагайки средносрочни и дългосрочни прогнози за военните разходи, министърът на отбраната Виола Амхерд, която също заема ротационния пост на президент на Швейцария тази година, обясни, че в резултат на мерките за намаляване на разходите през последните 30 години "армията е отслабена ", и ще отнеме време, за да се навакса загубеното.

"За първи път посочваме как трябва да се развие армията през следващите 12 години“, посочи Амхерд пред репортери в сряда. По думите й, отслабването на отбраната на Швейцария "не е обвинение, а факт, който може да бъде проследен до падането на Берлинската стена“.

Този ход отразява нарастващите притеснения за сигурността в самоопределящата се за "неутрална“ страна, която е изцяло заобиколена от приятели от Европейския съюз, 27-членния блок, който не включва Швейцария. През последните години швейцарските власти осъдиха нарастващите заплахи в киберпространството и шпионските дейности в богатата алпийска страна.

Швейцарската армия планира да повиши тавана на разходите за отбрана до 25,8 милиарда швейцарски франка (29,2 милиарда долара) между 2025 г. и 2028 г. спрямо 21,7 милиарда франка през предходния четиригодишен период.

Правителството на Швейцария планира да използва допълнителното финансиране за разработване и надграждане на радарни системи, противоракетна отбрана с малък обсег, своя танков парк, ракети, използвани от сухопътните сили и способности за защита срещу кибератаки, наред с други неща.

Съобщението за планираното увеличение дойде, когато правителството обяви дефицит от 1,4 милиарда франка за 2023 г. и цялостно съкращаване на разходите с 1,4% във всички останали правителствени отдели, с изключение на отбраната, в своя тригодишен финансов план.