Австралия обяви най-големия си пакет военна помощ за Украйна на стойност близо 250 млн. долара (458.73 млн.лева), предаде Sky News.

Той включва ракети за противовъздушна отбрана, оръжия "въздух-земя" и противотанкови оръжия, както и боеприпаси за артилерия, минохвъргачки, оръдия и стрелково оръжие.

Междувременно на редник от австралийската армия и нейния съпруг, обвинени в шпионаж в полза на Русия, е отказано освобождаване под гаранция.

40-годишната Кира Королева и 62-годишният Игор Корольов са първите заподозрени оперативни работници, на които са повдигнати обвинения съгласно модернизираните закони за шпионажа, приети през 2018 г.

Комисарят на австралийската федерална полиция Рийс Кершоу е заявил, че двойката предполагаемо е "работила заедно, за да получи достъп до материали на австралийските отбранителни сили, които са свързани с интересите на националната сигурност на Австралия".

"Твърдим, че те са търсили тази информация с намерението да я предоставят на руските власти. Дали тази информация е била предадена, остава ключов фокус на нашето разследване".

Двойката не се е явила лично и е била представлявана от адвокати в Магистратския съд в Бризбейн по обвинението за подготовка на шпионско престъпление за всеки от тях.

Обвинението носи потенциална максимална присъда от 15 години затвор, ако бъде признато за виновно.

Миналата година Австралия тихо експулсира голяма група руски дипломати, обвинени в шпионаж, състояща се от служители на посолства и консулства, както и други оперативни работници, използващи самоличност под дълбоко прикритие, съобщиха служител на агенцията за разузнаване и медиите.