Все още не може да бъде потвърдено, че зад свалянето на руския Ил-76 от 24 януари е отговорна Украйна, но със сигурност е ясно, че на борда му не е имало украински военнопленници. Това увери секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексей Данилов, предава УНИАН.

"Наистина самолетът се разби в Русия. Но имаше ли в него наши военнопленници? Категорично мога да кажа, че не - въз основа на опита, който имахме след инцидента от Техеран (свалянето на пътнически самолет с украинци) и въз основа на това, което последва след него. Ако се бе случило нещо подобно, тогава – повярвайте ми, количеството, както го наричат, биологичен материал, определено щеше да бъде заснето, всичко щеше да е в кръв“, обясни Данилов.

Той добави още, че историята с военнопленниците е била предварително подготвена от Русия, за да дискредитира Украйна на международната арена.

"Просто трябва да изчакаме. Ако това се бе случило, тогава Лавров щеше да крещи в ООН и руснаците щяха да покажат всичко. Те няма какво да покажат. В крайна сметка, ако това наистина се бе случило, щеше да има съвсем различна картина“, обясни секретарят.

На въпрос дали затворниците, които Украйна трябваше да размени в деня на свалянето на самолета, са живи, Данилов отговори: "Това е много труден въпрос, много е чувствителен. Сега не можем кажем категорично. Но мога да уверя с голяма вероятност, че не са били в самолета“.

Ил-76 бе свален на 24 януари в Белгородската област на Русия. Москва обвини Киев за катастрофата.