Бившият председател на Европейската комисия Жак Делор – описван от мнозина като един от архитектите на съвременния ЕС – е издъхнал на 98 години, предава ВВС

Делор помогна за създаването на единния пазар, позволяващ свободното движение на хора, стоки и услуги в рамките на Общността.  Той също така полага основите на единната европейска валута – еврото.

Новината за кончината на Делор съобщи дъщерята му Мартин Обри, която поясни, че той е починал в съня си в сряда сутринта в дома си в Париж.

Президентът на Франция Еманюел Макрон определи Делор, който заемаше и поста министър на финансите в периода 1981-1984 г., като "държавник с френска съдба“ и "неизчерпаем архитект на нашата Европа“.

"Неговата отдаденост, неговите идеали и неговата праведност винаги ще ни вдъхновяват. Почитам работата му и паметта му и споделям болката на близките му“, увери Макрон.

Делор изкара три мандата като председател на Европейската комисия, по-дълго от всеки друг. Урсула фон дер Лайен, която в момента заема поста, го определи като "визионер, който направи нашата Европа по-силна“.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел го описа като "велик французин и велик европеец“, който "е влязъл в историята като един от строителите на нашата Европа“.

Социалист по убеждения, Делор твърдо вярваше в следвоенната интеграция.

Освен единния пазар и еврото, неговият мандат на върха на ЕС допринесе за постигането на Шенгенското споразумение и програмата "Еразъм“ за обмен на студенти.

След като напуска поста си в ЕС през 1995 година, Делор отказва да се кандидатира за президент на Франция, въпреки огромната подкрепа на гражданите, според социологическите проучвания.