На 150 километра от Варна: Червен код в Констанца, вятърът духа със 120 км/ч, половината град е без вода.

Националната метеорологична администрация на Румъния издаде в събота вечер предупреждение за прогноза за червен код за община Констанца и четири други населени места в окръга.

В тези райони ще вали обилно, а водните количества ще надхвърлят от 30 до 50 литра на кв. метър. В предупредения район за последните часове са натрупани количества над 50 л. на кв. метър. 

Жителите на няколко квартала на Констанца останаха без вода в крановете в събота вечерта поради колебания в напрежението, които доведоха до пълен спад в него в резултат на проливния дъжд и бурята, информира автономната окръжна водна служба, цитиран от Agerpres. 

От електроразпределителното дружество предадоха чрез съобщение за пресата, че на нивото на комплекс "Constanţa North" е имало многобройни колебания на напрежението, които са довели до пълното му падане около 19:30 часа в събота. Без захранване помпите на станцията вече не могат да доставят вода на потребителите в посочени райони, уточнява Digi24.ro.

Средата на ноември носи виелици и сняг в половината страна. Метеоролозите издадоха два кода - жълт и оранжев за лошо време за този уикенд. В Сучава няколко коли бяха блокирани на главен път поради снега.

Дървета бяха повалени от силния вятър в окръг Браила, включително автомобили, като се съобщава и за щети на електрически стълбове. Пътните работници се намесват със снегопочистваща техника, тъй като от няколко часа в окръга вали сняг, информира news.ro.

Пътният трафик е затруднен, по няколко пътя в окръг Галац, като пътното платно е покрито със сняг и стълбове в много райони. Според председателя на окръжния съвет най-големият проблем е вятърът, който духа силно и навява снега, изнасяйки го по пътищата. 

Както вече "Фокус" съобщи, Блок 1 на атомната електроцентрала Чернавода беше автоматично изключен от националната електроразпределителна мрежа в резултат на "атмосферни условия, които причиниха смущения в националната енергийна система", казаха от оператора на централата SN Nuclearelectrica SA