Президентът на Украйна Володимир Зеленски се опитва да "продаде“ своя план за победа на европейските лидери, но не е ясно дали те ще го приемат, коментират в редакцията на американския вестник The New York Times.

Западните съюзници се страхуват, че украинските удари на руска територия ще ескалират войната и отказват да премахнат ограниченията върху използване на техните оръжия за подобни цели, обясняват в Киев.

Те също така не са склонни да позволят на Украйна да се присъедини към НАТО, докато войната продължава, за да не ги въвлече в най-големия сухопътен конфликт в Европа от 1945 година насам. И докато съюзниците, включително САЩ, продължават да обещават допълнителна военна помощ за Украйна, лидери като германския канцлер Олаф Шолц бяха изправени пред обществен натиск да намалят помощта на своите страни за Украйна на този етап от конфликта.

В друга статия изданието пише по темата за "удари на далечни разстояния“ и припомня, че Байдън е отказал да позволи на Украйна да използва американски ракети срещу цели в Русия поради дефицит на ATACMS.

Относителният недостиг на произведени в САЩ ATACMS е една от причините президентът на САЩ да отхвърли исканията на Украйна да използва този тип оръжие за удар по Русия. Служители на Пентагона казват, че те просто не могат да доставят повече от тези системи на Украйна, без да използват запасите, запазени от американските войски в евентуални конфликти в Близкия Изток и Азия, обяснява NYT.

Вестникът пише също, че служители на Министерството на отбраната на САЩ са загрижени, че конфликтите в Близкия Изток и Украйна ще отклонят ресурсите от Тихоокеанския регион, където военните се опитват да насочат по-голямата част от вниманието си - в случай че Китай нахлуе в Тайван или че спорът за територия в Южнокитайско море прерасне в нещо повече.