Украйна се готви да започне контранастъпление срещу руските сили още следващия месец, твърдят американски служители, но е изправена пред огромни рискове: без решителна победа подкрепата на Запада за Украйна може да отслабне и Киев може да бъде подложен на нарастващ натиск да започне сериозни преговори за прекратяване или замразяване на конфликта, пише The New York Times в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Американците и съюзниците от НАТО са снабдили Украйна с голям брой артилерия и боеприпаси за предстоящата битка и официални лица сега казват, че се надяват, че доставките ще продължат - промяна от преди два месеца, когато пристигаше много малко оръжие и американските служители се притесняваха, че доставките може да се изчерпат.

В същото време се очаква 12 украински бойни бригади от около 4000 войници всяка да бъдат готови в края на април, според изтекли документи на Пентагона, които предлагат намек за графика на Киев. Съединените щати и съюзниците от НАТО обучават и снабдяват девет от тези бригади, се казва в документите.

Въпреки че Украйна споделя малко подробности от оперативния си план с американските официални лица, операцията вероятно ще се разгърне в южната част на страната, включително по крайбрежието на Украйна в Азовско море, близо до анексирания от Русия Крим.

"Всичко зависи от тази контраофанзива“, твърди Александър Вершбоу, бивш посланик на САЩ в Русия и високопоставен служител на НАТО. "Всички са обнадеждени, може би прекалено оптимистични. Но това ще определи дали ще има достоен изход за украинците по отношение на възстановяване на територия на бойното поле и създаване на много по-значими лостове за постигане на някакъв вид споразумение чрез преговори“.

Докато украински официални лица заявиха, че целта им е да пробият вкопаната руска отбрана и да създадат повсеместен колапс в руската армия, американски официални лица прецениха, че е малко вероятно офанзивата да доведе до драматична промяна на инерцията в полза на Украйна.

Украинската армия е изправена пред много предизвикателства - една от причините безизходицата да остане най-вероятният изход. Боевете в Бахмут в Източна Украйна тази зима изтощиха запасите от боеприпаси и доведоха до тежки загуби в някои опитни части.

И все пак американски военни твърдят, че е възможно армията на Украйна отново да ги изненада. Сега те са въоръжени с европейски танкове и американски бронетранспортьори и имат нови части, обучени и оборудвани от американците и силите на НАТО.

"Аз съм оптимист, че между тази и следващата година, мисля, че Украйна ще продължи да има инерция с това“, заяви министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс пред репортери по време на посещение във Вашингтон миналата седмица. "Също така мисля, че трябва да сме реалисти. Няма да има магически момент, в който Русия ще рухне“.

Въпреки че Украйна се отклони от обичайната секретност около военните планове, като говори открито за предстоящата битка - отчасти защото украинските лидери трябва да вдигнат морала и да притиснат Запада за оръжия - американски служители очакват армията на Украйна да използва заблуда и маневрии, за да хвърли руснаците извън равновесие.

Най-добрият шанс на Украйна да направи драматично шоу в контранастъплението също ще зависи от американското, натовското и украинското разузнаване. Ако Съединените щати и техните съюзници могат да идентифицират значителни слабости в руската отбрана, Украйна може да ги използва със скоростта и защитата на танковете и бойните машини Bradley.

Все пак големите печалби не са гарантирани или дори непременно вероятни. Бойното поле е силно минирано от руснаците и напредъкът на Украйна ще зависи от това дали силите на Киев могат ефективно да разположат оборудване за разчистване на мини, голяма част от което Западът е предоставил.

Украйна изгради новите бойни бригади, като сдвои новобранци с малко ядро от опитни войници-ветерани. В началото на януари частите отидоха на американски тренировъчни полигони в Германия, за да се научат как да използват новото си оборудване и как да провеждат това, което американската армия нарича комбинирани маневри - използвайки ефективна комуникация за координиране на настъпващите войски с поддържащи части като танкове и артилерия.

Обучението по тези тактики е минало добре, според множество американски служители, а мотивираните украински сили са се оказали схватливи. Но прилагането на нови тактики често е по-лесно в тренировъчните упражнения, отколкото на бойното поле, особено когато руснаците са се окопали така добре.

Войници, воюващи в Украйна, казват, че досега сложна маневрена война е почти невъзможна за изпълнение. Те имат трудности да координират операциите си, защото се нуждаят от силни комуникации, което не е лесно, тъй като радиооборудването се различава в различните формирования и е податливо на руско заглушаване. Един войник, който участва в скорошна неуспешна атака в Южна Украйна, казва, че координирането на всичко над нивото на взвод – единица от около 30 войници – остава изключително трудно.

Ако украинците успеят да използват тази нова тактика, дори в малка степен, те може да успеят да преодолеят числено превъзхождащите руски сили.

"Ако успеят да пробият, тогава мисля, че могат да променят динамиката на бойното поле“, заяви в кратко интервю адмирал Кристофър У. Грейди, заместник-председател на Обединения комитет на началник-щабовете.

Основните въпроси относно доставките на артилерия и други боеприпаси на Украйна остават. Доставките на Киев от ракети за противовъздушна отбрана и артилерийски снаряди, които са от решаващо значение за поддържане на всяко настъпление и за защита срещу руски въздушни атаки, може да намалеят опасно, ако силите му продължат да изразходват боеприпаси със сегашното си темпо. След като офанзивата приключи, има малък шанс Западът да може да пресъздаде натрупването, което направи за предстоящото настъпление на Украйна в обозримо бъдеще, тъй като западните съюзници нямат достатъчно производство и съществуващите запаси, от които да черпят, и местното производство няма да може за да запълни празнината до следващата година, казват експерти.

Украинската армия изстрелва хиляди артилерийски снаряди на ден, докато се опитва да задържи Бахмут, темп, който според американски и европейски служители е неустойчив и може да застраши предстоящата офанзива. Бомбардировката е толкова интензивна, че Пентагонът изрази загриженост пред служители в Киев, предупреждавайки ги, че Украйна хаби боеприпаси в ключов момент.

Докато украинските сили могат да използват дронове, за да нанасят удари зад руските фронтови линии, те не са получили ракети с достатъчно голям обсег, за да ударят логистичните центрове на Русия, тактика, която се оказа важна при офанзивите миналото лято край Харков и Херсон.

Руснаците са изправени пред свои собствени предизвикателства.

От началото на нахлуването имаше големи съмнения относно основната компетентност на руските командири и тяхното снабдяване с добре обучени войници, артилерийски снаряди и оборудване. Руснаците изразходваха много от крилатите си ракети, загубиха хиляди хора само в Бахмут и изтощиха запасите си от боеприпаси много по-бързо, отколкото могат да ги заменят с местното си производство.

Но Русия работи за справяне с тези пропуски. Руските войски са усъвършенствали способността си да използват дронове и артилерия, за да атакуват по-ефективно украинските сили. Те наскоро започнаха да използват планиращи бомби - които използват гравитация и основни устройства за насочване, за да достигнат целите си, без да вдигат шум - за да покажат, че все още са способни да използват по-нови оръжия на бойното поле. Усилията означават, че прозорецът за постигане на значителни печалби срещу изчерпаните сили на Русия може да не остане отворен за неопределено време.

На частни срещи Сергей Шойгу, руският министър на отбраната, е казал на други официални лица, че според него Русия има числено предимство на бойното поле, защото разполага с повече самолети, танкове, артилерия и войници от украинците, според високопоставен европеец официално запознат с дискусиите. В тези разговори г-н Шойгу е изглеждал изключително уверен, че Русия в крайна сметка ще надделее.

Представители на американското разузнаване многократно са предупреждавали, че президентът на Русия Владимир В. Путин смята, че времето е на негова страна. Като се имат предвид по-големите резерви на Русия от оборудване и жива сила, официалните лица казват, че г-н Путин вярва, че в крайна сметка ще излезе победител, когато апетитът на Запада да подкрепя Украйна намалее.

Американски и европейски служители казват, че Русия подготвя нови кръгове мобилизации, за да подсили редиците на своите военни, без да създава същото изселване на млади мъже от страната, което се случи миналата година, когато беше обявена частична мобилизация. Някои от изтеклите документи на Пентагона също очертават как "Вагнер“, най-големият руски военен изпълнител, е започнал отново да набира войници от руските затвори.

Американски служители казват, че г-н Путин е изправен пред политическа цена за всяка мобилизация и дори ако той е готов да поеме тези разходи, на Русия ще отнеме време да набере тези сили, да ги обучи и да ги изпрати в битката. Силите, които бяха изпратени на фронта, като новобранците от затвора на Вагнер, бързо се превърнаха в пушечно месо.

Все пак капацитетът на Русия – и желанието – да поеме загубите остава голям, което й позволява да мобилизира повече наборници. Но някои анализатори изразиха съмнения, че Москва разполага с достатъчно войници, за да запълни окопите, които са изградили на фронтовата си линия.

Основен фокус на Съединените щати и Запада са опитите да попречат на Русия да намери нови доставки на оръжия. Представители на САЩ и НАТО възпрепятстваха вътрешното производство на Русия със санкции и контрол върху износа и оказваха дипломатически натиск върху страните да отхвърлят руските искания за оръжия.

Китай изглежда е бил възпрян, поне за момента, да предостави боеприпаси или друга смъртоносна помощ на Русия. Американски служители публикуваха разузнавателна информация за лични разговори на Пекин с Москва и оттогава не са видели никакви доказателства, че Китай изпраща оръжие. По подобен начин руските усилия да придобие управляеми ракети от Иран досега не са дали резултат.

Друг очевиден успех е Египет. Докато американски служители тихомълком притискаха Кайро да достави артилерийски снаряди на Украйна, американските разузнавателни агенции събраха информация, съобщена за първи път от The Washington Post, че египетски служители може също да доставят оръжия на Русия.

След дипломатически натиск от страна на Съединените щати и Великобритания, египтяните изглежда застанаха на страната на американците. Според последващ доклад на разузнаването президентът на Египет Абдел Фатах ас-Сиси отхвърли идеята Кайро да снабдява руската страна.

Американски служители заявиха, че е постигнат нов договор за производство с египетски държавни производители на оръжия за артилерийски снаряди за Съединените щати и американски изпълнители, които от своя страна ще ги изпратят в Украйна.

Някои европейски страни, включително Франция, настояват за преговори. Засега г-н Путин и Володимир Зеленски, президентът на Украйна, стоят твърдо на позициите си и мирни преговори изглежда не се задават.

За да могат украинците да форсират истински преговори, те трябва да се уверят, че "надменността и арогантността на Владимир Путин са пробити“, заяви Уилям Бърнс, директор на Централното разузнавателно управление, в реч в университета Райс по-рано този месец.

Украинците обявиха, че няма да се съгласят на никакви мирни преговори, докато не отблъснат руснаците и не спечелят повече територия.

Шансовете Путин да отстъпи или да намали загубите си в отговор на успешна украинска контраофанзива, казва високопоставеният европейски служител, са "по-малки от нула“. Вместо това, твърди служителят, Путин вероятно ще избере да мобилизира повече войници и да ги изпрати в Украйна.

Селесте Уоландър, помощник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност, заяви, че няма признаци, че г-н Путин е готов за компромис. "Има много малко доказателства и малко причини да вярваме, че Путин ще се откаже от стратегическата си цел да подчини Украйна политически, ако не и напълно военно“, заяви тя в интервю. "Това беше неговата цел, не само за една година, но продължава почти десетилетие. Така че няма признаци, че той се отказва от това“.