Социалната мрежа X (Twitter) може да загуби до 75 милиона долара (136.84 милиона лева) приходи от реклама до края на годината поради недоволството на големите компании от изявленията на нейния собственик Илон Мъск за евреите и конфликта в Близкия изток, пише The New York Times, които са се запознали с вътрешна документация на X.

От документите става ясно, че компании като Airbnb, Amazon, Coca-Cola, Microsoft и други вече са спрели да рекламират в социалната мрежа или планират да спрат да го правят. В списъка има 100 марки, които "напълно са преустановили" рекламирането, а десетки други са посочени като "изложени на риск". Сред компаниите са технологични гиганти, вериги за бързо хранене и политически кампании. Според NYT много от тях са взели това решение след 15 ноември във връзка с изявленията на Мъск за евреите.

Мъск коментира публикацията на един от потребителите на социалната мрежа, който написа, че "еврейското население на западните страни стига до тревожното осъзнаване, че ордите от малцинства, наводняващи тези страни". "Вие казвате абсолютната истина", написа Мъск в коментар към публикацията.