Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е наредил директно нападение срещу Израел. Така Иран иска да отговори на ликвидирането на лидера на Хамас Исмаил Хания в Техеран, пише The New York Times.

Трима неназовани ирански официални лица са заявили пред изданието, че заповедта на Хаменей е дошла по време на заседание на Висшия съвет за национална сигурност на Иран.

В същото време източници на NYT уточниха, че иранското военно командване обмисля възможността за нов комбиниран удар с дронове и ракети по военни цели в околностите на Тел Авив и Хайфа. В същото време Иран "ще се опита да избегне атаки срещу цивилни цели".

Събеседниците на журналистите уточниха още, че това може да е координирана атака от страна на Иран и неговите "съюзнически сили“ в Йемен, Сирия и Ирак. Вероятно говорим за бойци, подкрепяни от Техеран.

Хаменей е инструктирал военните командири да подготвят планове както за атака, така и за отбрана, в случай че войната се разшири и Израел или Съединените щати ударят Иран, заявиха неназованите официални лица.