Украйна се подготвя за нападение от севернокорейски войници, съобщава американският вестник The New York Times.

"Предупредиха ни за нападение в близко бъдеще. Вероятно в близките дни“, заяви подполковник Артьом Холодкевич, заместник-командир на 61-ва механизирана бригада от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Посочва се, че  Русия е разположила около 50 000 войници в Курска област, докато Украйна разполага с около 30 000. Според експерти допълнителни 10 000 севернокорейски военни биха могли да позволят на Русия да надделее над украинските сили.

Виктор Кевлюк от Центъра за отбранителни стратегии и бивш полковник от украинската армия казва, че координацията на севернокорейските войници с руските части ще се окаже трудна, тъй като те не говорят един и същ език, преминали са различно обучение и не са запознати с терена, на който ще трябва да се бият.

На същото мнение е и Волфганг Ишингер, бивш германски посланик във Вашингтон, като подчертава, че "това може да бъде огромно главоболие за руската армия, която не е свикнала да има големи чуждестранни части под свое командване“.

Кевлюк смята, че севернокорейските войски ще бъдат използвани в настъпателни действия срещу украински позиции, съгласно отдавнашната стратегия на Русия за осъществяване на числено превъзходство в личен състав и артилерийска подкрепа.

"Севернокорейските части ще щурмуват най-укрепените украински позиции, докато руските редовни войски ще подсигуряват превзетите постове и линии“, добави той.

В същото време бившият британски военен аташе в Москва и Киев Джон Форман смята, че севернокорейците "ще останат в отбрана или ще подсилят фронтовата линия“, оставяйки част от руските войници свободни за настъпателни операции.

Ако те бъдат използвани за директни атаки, допълва той, "надеждността на севернокорейските войски ще бъде съмнителна за руснаците и използването им може да застраши руските войски“.

Превод и редакция: Радослав ВЕЛКОВ