Преди началото на операцията в Курска област Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са получили сателитни снимки и други данни за региона от САЩ и Великобритания, съобщава американският вестник The New York Times, като се позовава на пожелали анонимност официални лица от Вашингтон и британски анализаторит. Събеседниците на изданието твърдят, че информацията не е подадена за настъпление в дълбочина на руска територия.

Американски служители заявиха пред репортери, че сателитни изображения и други данни са предадени, за да може командването на ВСУ да проследява по-добре подкрепленията на руските сили, които биха могли да представляват заплаха.

Според тях опитите на Украйна да контролира повече територии по границата с Руската федерация може да доведат до риск от пренапрежение на линиите за снабдяване на ВСУ и отслабване на защитните им способности. Освен това концентрацията на войски в Курска област може да създаде уязвими места на Източния фронт – и по-специално в Донбас, където продължават тежките боеве.

Джеймс Рандс, анализатор в британската разузнавателна компания Janes, смята, че разширяването на фронтовата линия изисква значителни ресурси. Това може да изтощи други сектори на фронта или да намали резервите. В същото време ВСУ демонстрираха способност за провеждане на сложни настъпателни операции, координирайки действията на пехотата, бронетехниката и артилерията, отбелязва изданието.